Tekstschrijver en eindredacteur Geert de Vries | Delft | 06 30148002

Curiosa

Lustrumboek VVCM 'Terugkijken is vooruitzien'

20 oktober 2015

Óp 3 juni 2015 vierde de Vereniging Voor Credit Management (VVCM) het 25-jarig jubileum in Hotel de Wageningsche Berg. Na afloop ontvingen alle leden en gasten een verrassingspakket, met daarin het speciale lustrumboek: een fotoalbum over de geschiedenis van de VVCM. Geclusterd in een tijdbalk, met onder de streep het macroperspectief van wat er in de afgelopen kwart eeuw is gebeurd op politiek, economisch en maatschappelijk terrein. Een prachtige productie!

Meer lezen

Adviesperikelen. Anekdotes uit de adviespraktijk.

20 oktober 2015

Voor het relatiemagazine REALITEITEN van Reaal schreef ik als ghostwriter van mr. Ad Ruives FFP columns over de adviespraktijk van financieel adviseurs. Stuk voor stuk waargebeurde voorvallen, soms te absurd voor woorden,smakelijk verteld en met een hoge amusementswaarde.Reaal bundelde de columns in een boekje. Een kerstgeschenk voor alle distributiepartners.

Meer lezen

Gebundelde herinneringen Rozenburgse veteranen

20 oktober 2015

Ter gelegenheid van Veteranendag 2009 publiceerde de toenmalige gemeente Rozenburg de verhalenbundel 'Daarom is herdenken belangrijk'. Voor deze bundel interviewde ik zeven Rozenburgse veteranen van verschillende generaties. Burgemeester Jaap Wolf: 'De verhalen van deze veteranen hebben mij zeer aangegrepen. Op treffende wijze wordt beschreven hoe de verschrikking van een oorlog, of de uitzending van een vredesmissie, de levens van de veteranen heeft gevormd en veranderd. Wat de veteranen meegemaakt hebben mag nooit vergeten worden: Daarom is herdenken belangrijk.' Karin Röling van Röling Ontwerpt verzorgde de vormgeving.Een huzarenstukje.

Meer lezen

Geschiedenis van 't Woudt: van dorp tot buurtschap

20 oktober 2015

Van oktober 1984 tot juni 1985 heb ik, samen met medestudent Adriaan Cornelisse, een kleine, puur agrarische dorpsgemeenschap in Zuid-Holland bestudeerd: het dorpje 't Woudt, vlakbij Delft. Onze vraagstelling: in hoeverre werden de sociaal-economische omstandigheden tussen 1850 en 1939 bepaald door landelijke ontwikkelingen? De onderzoeksresultaten verschenen in 1987 in regionaal historisch tijdschrift Holland.

Meer lezen

Apollyon F. Bordewijk: de gevaarlijke zandbanken van het innerlijk

20 oktober 2015

Apollyon (1941) behoort tot de minder bekende romans van Ferdinand Bordewijk. In dit artikel in De nieuwe taalgids (maart 1988) toon ik aan dat het slot van Apollyon, net als bij Bint, Rood Paleis en Karakter, het kenmerk heeft van een afrekening. Hoofdpersoon Ewijk werpt een verhelderend licht op wat aan alle vier de romans ten gronslag ligt: een diep ontzag voor de imposante, maar onvruchtbare wereld van de superioriteit.

Meer lezen

Tom Pauka en de kunst van het overleven

20 oktober 2015

Tom Pauka (1934) maakte in de jaren tachtig naam als auteur. Hij publiceerde een verhalenbundel, een novelle en vier romans. Kenmerkend voor zijn kleine oeuvre is het vertrouwen in de menselijke vitaliteit. 'De hoofdpersonen verstaan de begerenswaardige kunst van het overleven', schreef ik in Ons Erfdeel (1989). 'In het melancholische landschap van de Nederlandse letterkunde is Tom Pauka hiermee als de sympathieke en welbespraakte apostel van de levenskunst een zeldzame verschijning.

Meer lezen

Ard Schenk en de glijweerstand van het profschaatsen

20 oktober 2015

In mijn jeugd volgde ik, net als miljoenen Nederlanders, de schaatsprestaties van Ard Schenk op de voet. De plakboeken met foto's, rondetijden en records heb ik zuinig bewaard. Wat een eer was het om deze vedette en Bekende Nederlander in 1999 te mogen interviewen. Opdrachtgever was De Goudse Verzekeringen (foto: Paul Huf).

Meer lezen

Dr. C.H.E. de Wit: 'Democratie is een zeldzame vogel in de geschiedenis'

20 oktober 2015

Hij schreef een baanbrekend standaardwerk over de patriottentijd, getiteld 'De Nederlandse revolutie van de achttiende eeuw', maar werd verketterd en verguisd. Dr. C.H.E. de Wit. Thorbecke-specialist, historicus en docent. Erkenning kreeg hij pas later, onder anderen van Simon Schama. In 1987 reisden Remco Raben en ik op een zaterdagmiddag naar Oirsbeek om deze zeldzame vogel te interviewen. Het artikel verscheen in historisch tijdschrift Leidschrift.

Meer lezen

Interview Albert Helman: 'Eldorado foltert terug'

20 oktober 2015

Tijdens mijn studie geschiedenis was ik redacteur van het historisch tijdschrift Leidschrift. Samen met Michael Stamatiou interviewde ik in 1990 de schrijver/historicus Albert Helman (Lou Lichtveld geb. 1903- ovl. 1996) over zijn historisch werk. Een bijzondere ontmoeting met een aimabel mens en een begaafd auteur die, helaas, nauwelijks meer wordt gelezen.

Meer lezen

Gebouw Haagse Poort Nationale-Nederlanden

20 oktober 2015

Wie over de Utrechtse baan naar het centrum van Den Haag rijdt, passeert Gebouw Haagse Poort, het kantoor van verzekeraar Nationale-Nederlanden. Ter gelegenheid van de opening, in 1995, kreeg ik van Nationale-Nederlanden de opdracht een brochure te schrijven over de architectonische uitgangspunten en kenmerken van het markante kantoorpand. Nooit eerder gedaan en dus een leerzame en inspirerende ervaring. Het resultaat mocht er zijn.

Meer lezen

Bedrijfsgeschiedenis Nationale-Nederlanden

20 oktober 2015

In 1985 kwam ik in dienst bij Nationale-Nederlanden, als assistent van bedrijfshistoricus Willem Terwisscha. Mijn taak: het ontsluiten van de notulenboeken van de Raad van Commissarissen vanaf 1845. Tien jaar later verscheen, mede op basis van mijn spitwerk, het standaardwerk 'Ondernemend in Risico. Nationale-Nederlanden 1845-1995'. Samen met Willem Terwisscha deed ik de eindredactie. Zo was de cirkel rond.

Meer lezen

© Geert de Vries | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Delen