Interviews

Yuri van Geest: 'Technologische revolutie verandert arbeidsmarkt radicaal'

20 oktober 2016

Nieuwe technologie gaat de wereld beter, opener en duurzamer maken. Maar op de weg hiernaartoe ontwricht het proces van radicale innovatie alle bestaande structuren, waaronder de arbeidsmarkt. Dat is de optimistische maar ook verontrustende boodschap van Yuri van Geest, ambassadeur van Singularity University Nederland en co-auteur van de wereldwijde bestseller Exponential Organizations. Op 4 oktober was hij één van de keynote speakers op het Zwitserleven PensioenEvent. Voor Zwitserleven Update hield ik als opwarmer een interview.

Meer lezen

Willem Vermeend: 'Stilstand is ondergang'

20 oktober 2016

Nederland behoort tot de top van landen met een innovatieve financiële sector. Maar die koppositie staat door de snelle opkomst van nieuwe technologie onder druk. Oud-minister, internetondernemer en hoogleraar Willem Vermeend moet het tij keren. Als eerste FinTech-ambassadeur gaat hij de komende twee jaar innovaties aanjagen, om zo Nederland weer op de kaart te zetten als centrum van financiële vernieuwing. Tijdens het Zwitserleven PensioenEvent op 4 oktober was Willem Vermeend één van de keynote sprekers. Voor vakblad Update van Zwitserleven hield ik een voorgesprek om alvast in de stemming te komen. ‘Vroeger was stilstand achteruitgang, nu betekent het ondergang.’

Meer lezen

‘Algemeen Pensioenfonds is geen heilige graal’

24 mei 2016

Zwitserleven ziet voorlopig af van de oprichting van een Algemeen Pensioenfonds (APF). Dat maakte Arjen van Zanten, directeur Zwitserleven PPI, bekend tijdens het pensioenseminar Op&Top Pensioen. Een opvallend besluit, omdat het bedrijf hiermee afwijkt van de koers van andere pensioenaanbieders in de markt. Nog verrassender is dat Zwitserleven PPI in eigen keuken een innovatief DC-product met zekerheid heeft ontwikkeld: Zwitserleven Nu Pensioen Plus!. Voor Zwitserleven Update interviewde ik Arjen van Zanten: ‘Deze oplossing is beter en duurzamer voor onze klanten, werkgevers en hun werknemers.’

Meer lezen

‘Overleven zonder credit management is een illusie’

20 oktober 2015

Te veel bedrijven gaan onnodig failliet door miscommunicatie tussen de ondernemer en de bank. Dat stellen hoogleraar turnaroundmanagement Jan Adriaanse en consultant Erik in ‘t Groen, voormalig Bijzonder Beheerbankier, in hun boek ‘Zwaar weer ondernemen’. Redding is volgens hen vaak mogelijk, mits snel en adequaat wordt ingegrepen en beide partijen investeren in dialoog, wederzijds begrip en vertrouwen. Voor vakblad De Credit Manager interviewde ik beide auteurs over de voorwaarden voor een succesvolle turnaround en de cruciale rol van credit management.

Meer lezen

'Stop het onzekerheidscircus en maak pensioen weer leuk'

17 september 2015

‘Transparantie is het slechtste idee van de laatste twintig jaar.’ Hersenonderzoeker Victor Lamme, bekend van zijn bestseller ‘De vrije wil bestaat niet’, schrikt niet terug voor ferme uitspraken. Als neurowetenschapper heeft hij een uitgesproken visie op pensioencommunicatie. En die staat haaks op de huidige praktijk. Op 1 oktober 2015 was hij één van de topsprekers op het Zwitserleven PensioenEvent. Voor vakblad Update hield ik een interview als opwarmer. 'Stop het onzekerheidscircus en maak pensioen weer leuk.' (Foto: Judith Eversdijk)

Meer lezen

'Tevreden werknemers zorgen voor tevreden klanten'

23 juni 2015

Het Britse strategieadviesbureau Eden McCallum zet de internationale consultancywereld op z’n kop. Het kantoor, gestart in 2000, groeit explosief en behoort inmiddels tot de top van de adviesmarkt. De succesfactor: een nieuw, baanbrekend businessmodel. Met als kernpropositie een netwerk van zeer ervaren freelance consultants, maatwerk voor cliënten en lage kosten. Tijdens het Zwitserleven Pensioen Event 2014 noemde prof. Freek Vermeulen van de London Business School Eden McCallum een schoolvoorbeeld van businessinnovatie. Aanleiding voor een interview in vakblad Update met Heleen Wachters en Marjon Wanders, oprichters van Eden McCallum Nederland: ‘Ons businessmodel kan ook interessant zijn voor de financiële adviesbranche.'

Meer lezen

'Het wetsvoorstel Incassokosten moet van tafel'

20 oktober 2015

VVD-Kamerlid mr. Ard van der Steur is Ivo Opstelten opgevolgd als minister van Justitie. Vijf jaar geleden interviewde ik Ard van der Steur voor vakblad De Credit Manager van de VVCM (nummer 3 jaargang 2010). Het gesprek ging over het wetsvoorstel Incassokosten, het slechte betalingsgedrag van de overheid en het beslagrecht. 'Het wetsvoorstel incassokosten moet van tafel.'

Meer lezen

'Pensioencheck jaarrekening verplichte kost voor accountants en adviseurs'

10 maart 2015

‘De accountant als pensioenadviseur’. Dat was het thema van het Accountantscongres op 4 februari jl., een gezamenlijk initiatief van Zwitserleven en Nederlands Pensioenbureau (NPB). Flip Ackema, Hoofd Vaktechniek bij NPB, was één van de sprekers. Hij zoomde in op twee ‘checkpoints’ die bij de risicobeoordeling van pensioenregelingen verplichte kost zijn voor accountants én pensioenadviseurs: de werkingssfeer Bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) en afstandsovereenkomsten.

Meer lezen

'Toekomstscenario DGA-markt lijkt op The Hobbit 3'

6 januari 2015

‘Pensioenadviseurs kunnen risico en rendement niet langer negeren.’ Dat stelt drs. Jack Borremans, partner van LNBB actuarissen + pensioenconsultants in een interview in pensioenvakblad Update van Zwitserleven. Een gesprek over lifecycles, verzekeraars en PPI’s, en het DGA-pensioen. 'Het toekomstscenario van de DGA-markt lijkt op The Hobbit 3'. (fotografie: Judith Eversdijk)

Meer lezen

'Pensioenuitvoerders moeten uitvoeren, niet adviseren'

25 november 2014

Witteveen 2015 houdt de gemoederen in pensioenland danig bezig. Ook Felixx. Pensioenconsultants moet een tandje bijschakelen om de pensioenregelingen van het uitgebreide klantenbestand vóór de jaarwisseling fiscaal aan te passen. Directeur Borgert Tegel blijft er rustig onder. Hij maakt zich meer druk over de toenemende adviesrol van pensioenuitvoerders. ‘Zij moeten zich concentreren op hun kerntaak: uitvoeren.’ (fotografie: Marco van Buuren)

Meer lezen

'Zonder generaties geen toekomst en geen pensioen'

29 oktober 2014

Doorwerken tot 67 of 68 jaar. En voor de jongeren van nu zelfs nog veel langer. Met overgewicht? Slaapstoornissen? En burnout klachten? Dat gaat ‘m niet worden, waarschuwde Koen Gonnissen tijdens het Zwitserleven PensioenEvent. Hoe worden werknemers bedrijfsatleten in plaats van bedrijfskamikazes? Zijn kernboodschap: manage energy, not time! (foto: Ruurd van der Meulen)

Meer lezen

Geert@copyplatform.nl

+31 (0)6 30 14 80 02

Hof van Zilverlicht 91

2614 TV Delft

Kvk: 24312095

Eindredactie & bladmanagement

Copywriting & bedrijfsjournalistiek

Webredactie & online communicatie

Schrijftraining & taaladvies

© Geert de Vries | Disclaimer | Algemene voorwaarden

Delen